Cena posedovanja

Računari su odavno alat. Bez obzira što proizvođači pokušavaju da ožive deo magije i mistifikacije iz perioda ranog proboja PC tehnologije računari su u poslu alat a u našim kućama su centar zabave i obaveštavanja. Sve manje ih doživljavamo kao „visoku tehnologiju“. Paralelno sa doživljajem nekog proizvoda ili tehnologije menja se i cena, odnosno način kako je doživljavamo.

Cena računara, servera, štampača?

Odgovor je prilično jednostavan ali ne sasvim očigledan. Sem cene iz kataloga korisnik tokom trogodišnje eksploatacije plaća još nekoliko stavki, pobrojaćemo neke:

  • račun za struju – računar radi na nešto, zar ne, a tri godine nisu kratke
  • održavanje – ako je garancija 3 godine, ne znači da će mašina raditi toliko bez prekida u nekom vlažnom podrumu, a jeftina usluga čišćenja jako brzo postane skupa ako se odlaže pa sa sobom „povuče“ novi hladnjak, napajanje itd.
  • servis – da, i mercedes se kvari, retko doduše
  • prevoz – do i od servisa
  • potrošni materijal – naročito drastično kod štampačacoral-cena-posedovanja

Tu treba dodati i cenu „praznog hoda“ koji imate dok računar čeka da komšijin mali nađe deo koji treba da se zameni; troškove implementacije itd. Serveri su tu jako očigledan primer. Podešavanje ume da košta više od samog hardvera, a tek kad se pokvari…

Jeftino rešenje ume previše često da ispadne najskuplje. Neko to možda treba da javi autorima mnogobrojnih tendera kod kojih je glavni argument „najniža ponuđena cena“.

Kako se izboriti sa svim informacijama a bez vraćanja u školu ili popunjavanja beskrajnih tabela? Pa, relativno jednostavno: odaberite partnersku firmu koja taj posao može uraditi za vas ili preuzeti na sebe bar deo pobrojanih poslova. Prvi uslov koji vaš IT partner treba da ispunjava je što viši partnerski status sa nekim od proizvođača, naravno, u oblasti koja vam treba – to se ne može kupiti a ni održati duži period ako se ne ispunjavaju strogi uslovi. Drugi uslov je lager, džaba vam brz odgovor na e-mail ako se sve čeka 30+ dana. Tek treći, ali i dalje jako bitan uslov, su cene. Nije merilo da ponuđač ima par artikala na akciji da bi ga to činilo „jeftinim“, mnogo je važniji dugoročan pristup.

coral-cena-posedovanjaUobičajena praksa je da se za ključne kupovine i saradnje u životu raspitamo na tržištu, utisci su nekada bitniji od podataka koje možemo da pokupimo sa APR-a i sličnih servisa.
Trudićemo se u narednim tekstovima da detaljnije objasnimo pojave na tržištu i kako ih tumačiti.

Neobaveštenost u 21. veku je otprilike sinonim za nezainteresovanost. Informacije su dostupne, treba ih samo potražiti.

Za pregled ponude računara i posebnih cena pogledajte ovde: Ponuda renew

Coral sales team

Podelite ovaj članak:

  • Send Us Mail
1