HP Desktop 280/285

Može li to da se nabudži?

Ovo pitanje se kod nas ponavlja bez obzira da li je u pitanju sitna popravka kod stolara, molera, automehaničara ili servis računara. Razlozi su besparica i neznanje. Neretko takav pristup može da donese sasvim zadovoljavajuće rezultate, otkloni problem do sledeće prilike ili ga čak reši u potpunosti.  Kada je posao u pitanju, naravno ako niste oni koji budže i to masno naplaćuju, obično se izbegava ta logika. Kad posao stoji gomilaju se troškovi, jednostavno. A zašto onda ozbiljan posao kao što je projektovanje i proizvodnja računara prepustiti “malom iz komšiluka” ili lokalnom “hakeru”? Možda je HP desktop rešenje za vas?

Custom ili “žuti” računari

Custom ili “žuti” računari nisu isto što i odelo koje po vašoj meri napravi iskusni krojač. U odelu ne popravljate kola, za to vam treba kombinezon. Vrlo slično je i sa računarima. Ako znate i imate vremena možete sami napraviti vrhunsku igračku mašinu iz koje ćete iscediti i poslednji frejm ili megaherc. Ako nekad zablokira, ništa strašno, restart, učitavanje snimljene pozicije i zabava se nastavlja. U poslu toga nema, izgubljeni podaci, stres, troškovi…

Meni treba kucaća mašina, internet i da štampam fakture, zašto da za to platim gomilu para?

HP Desktop 285 G2 MT Y5P93EA Renew

Da pokušamo da objasnimo na primeru jednog jeftinog brand name modela – HP 285 G2 MT Y5P93EA Renew

Ovo je osnovna serija HP desktop poslovnih računara. Na prvi pogled, specifikacija deluje obično. Procesor, 4GB memorije, hard disk kapaciteta 1TB, grafička karta relativno skromnih performansi, ništa spektakularno. Kućište svedenih linija, crno, doduše čvršće i robusnije nego kod uradi sam modela ali to teško da opravdava razliku u ceni.

Gde se krije razlika i kolika je? Kako to često biva, razlika je u detaljima. Računar se isporučuje sa originalnim Windows Pro operativnim sistemom i sa nekom garancijom. Naravno, windows možete kupiti i sami ali onda sami instalirate drajvere, brinete se o ažuriranju istih i eventaulnim konfliktima, u ovom slučaju za vas to radi HP. Uključite računar, podesite lokalizaciju (to najčešće uradimo mi za vas) i možete početi. Nema nagađanja, nema zvanja komšije u kasne sate da vam sredi “uesbe”.

Garanciju daju i drugi, fakat. Kod uradi sam računara dobijate garanciju na pojedinačne komponente što je odlično, ali samo na prvi pogled. Pokvari se neki deo, dešava se. Šrafciger u ruke, odlazak u servis, saznate da se deo više ne proizvodi i da ćete dobiti najnoviji ultra mega šta god.  Srećni sačekate neko vreme da zamenski deo stigne i unapred se radujete besplatnom skoku performansi vašeg računara. E, baš tu kreću problemi, najnoviji deo nije kompatibilan sa onim što imate u računaru, treba da zamenite matičnu ploču, memoriju, napajanje… ukratko, skuplja dara nego mera.

Coral-hp-dekstop-280-285-ustedaOno što je na početku izgledalo kao ušteda može lako da se obije o glavu ili novčanik. Saberite vreme potrebno za instalaciju, podešavanje i ažuriranje, osnovan rizik nekompatibilnosti rezervnih delova, tome dodajte i poslovičnu nedostupnost lokalnog stručnjaka kad su vam je najpotrebniji i lako ćete doći do zaključka šta činiti.

Ako vaš posao ne zahteva ekstravagancije, a treba vam pouzdanost po svaku cenu (a kome u poslu ne treba?) pogledajte ovde neki od HP renew modela iz osnovne desktop serije.

Ako vam je potrebna pomoć u izboru ili imate specifične zahteve pozovite Coral sales team +381 11 630-21-95 ili +381 11 630 21 96.

Podelite ovaj članak:

  • Send Us Mail
1