HP PageWide Pro 477dw – office test

Pagewide tehnologiju HP je predstavio pre par godina kao rešenje koje će doneti brzinu, pouzdanost, ali i smanjiti cenu štampe. Drugi proizvođači su akcenat stavili na jednostavno snižavanje cene potrošnog materijala sa rešenjima poput kanistera sa bojom koje korisnik sam može da dopunjuje. Rešenja iz druge grupe se zovu zajedničkim imenom CIS (continious ink system). Obe tehnologije imaju izvesnih prednosti. Iskoristili smo priliku da tehnologiju vrlo detaljno isprobamo u radu u svakodnevnim situacijama. Instant testovi su ok ali često ne mogu da dočaraju kako se uređaj ponaša u raznorodnim poslovima. Multifunkcijski štampač HP PageWide Pro 477DW smo podvrgli višemesečnom maltretiranju. Evo naših utisaka…hp-coral-pagewide-pro-477dw

Izgledom ovaj štampač se definitivno izdvaja u odnosu na naš stari laserski koji je zamenio. Ovo je ozbiljno dizajniran proizvod. Jednostavne zaobljene linije, prijatne boje, pomični kolor ekran. Ceo uređaj izgleda lepo. Mislimo da je izgled bitan, ako moramo da ga gledamo svaki dan i ako zauzima pola kubika prostora ne mora da bude odbojan.

Kada se uključi, za šta mu treba svega nekoliko sekundi (znate da kod laserskih štampača to traje duže i praćeno je čudnim zvucima), pogled privlači kolor ekran. Štampač možete povezati na mrežu LAN kablom, USB kablom na obližnji računar, ali i preko vajerlesa… Na ekranu su izlistane opcije po grupama: štampa, skeniranje, kopiranje… Svaka grupa ima obilje varijacija. Skenirati možete na računar, mrežni folder, direktno na mejl. Opcija ima pregršt ali su sve u ovom ili onom obliku već viđene.

Šta je ispod haube?

E, ovde stvari postaju neobične. Kod većine InkJet štampača kertridž sa mastilom se pomera, doduše veoma brzo po horizontalnoj osi a papir se povlači po vertikalnoj. To funkcioniše dobro ali da li može bolje? Može! HP PageWide štampači koriste kertridže vrlo neobičnog izgleda. Široki su kao A4 strana što znači da nema potrebe za motorima koji bi pomerali glavu za štampu već izbacuje mastilo ceo red odjednom. Da li je brže tako? O da! Kada na štampu pustite dokument koji se sastoji od više stranica pa pri tom uključite i dvostranu štampu listovi će izlaziti brzinom koja će vas stvarno zadiviti. Pri tom štampač ne pravi gotovo nikakvu buku – radi a ne čuje se što bi rekao znameniti junak iz filma Rane.

hp-coral-973X-High-Yield-Black-Original-pagewide-Cartridge

Da li se isplati Pagewide?

Zamena kertridža je veoma jednostavna a njihov kapacitet je neverovatan! Crni kertridž oznake 973X (x u nazivu obično označava kertridž/toner povećanog kapaciteta) može da odštampa, pazite sad, 10.000 strana! Kolorni kertridži sa oznakom X imaju kapacitet 7.200 strana. Posle nekoliko meseci rada kod nas softver ne pokazuje da smo potrošili više od nekoliko procenata ukupnog kapaciteta. Kad se sve baci na papir i napravi poređenje HP PageWide pro 477 ima jeftiniji otisak nego laserski štampač iste klase sa lažnim kineskim tonerima! Da, dobro ste pročitali. Čak i da imate sreće i pronađete „kvalitetne“ zamenske tonere za nekoliko stotina dinara po komadu njihov mali kapacitet čini da se u ukupnom zbiru ne mogu meriti sa PageWide Pro rešenjem! Odgovor na pitanje iz podnaslova je apsolutno da, isplati se.

Ako u narednom periodu nađemo neku manu, budite sigurni da ćemo je detaljno obraditi na ovom blogu. Za sada mana nema, pogotovo ako se uzme u obzir cena uređaja i mesta gde se dovoljno dugo koristi – aerodromski terminali, kiosci za štampu na javnim mestima, po firmama… Mi smo štampali čak i  novogodišnje čestitke, stotine odjednom. Čuli smo samo šum papira.

Ako vas zanima rad ovog štampača u praksi, posetite nas i probajte sami.

Vaš Coral sales team.

Podelite ovaj članak:

  • Send Us Mail
1