HP Z serija ili crv u jabuci?

HP već nekoliko godina u ponudi ima seriju proizvoda sa Z u oznaci. Serija je nedavno zaokružena prenosnim radnim stanicama sposobnim za sve upotrebljivije VR okruženje. O tome ćemo u zasebnom tekstu kad nam na test stigne Z-mini VR radna stanica sa odgovarajućom opremom (naočare za virtuelnu tj. augmented realnost – kroz naočare vidite put i ljude ispred sebe ali i sadržaj ekrana). Dakle, ako vidite čudne ljude sa smešnim velikim naočarima i rančevima to smo mi i, ne, ne idemo na maskenbal nego se bavimo ozbiljnim poslom – jedna od privilegija nas koji radimo na izvoru IT-a).

Često se u tekstovima na ovom blogu bavimo zabludama. I ovde ćemo pokušati da razrešimo jednu. Ako ste dugo u IT poslu sigurno ste se sretali sa brojnim profesionalcima koji se bave obradom zvuka ili videa na računaru a koji se kunu u proizvode firme Apple kao jedinom alatu koji može da završi posao. Ako vam to pomalo liči na razne majstore ili automehaničare iz prethodnih decenija, sasvim ste u pravu (nemački automobili su dobri ali ne uvek i najbolji, bosh odavno ne pravi alat a Kinezi su u međuvremenu poslali brdo satelita u svemir i grade svoju bazu u orbiti – na vama je da procenite da li znaju da naprave šrafciger). Nekada davno podela na Apple i ostale je imala smisla. Koristili su Risc procesore čija je arhitektura bila dramatično naprednija od svega ostalog. Tada su nastali programi poput legendarnog ProToolsa za obradu zvuka ali i navike da „obični“ programi poput 3D studio Max, Maya i ostalih rade bolje na jabuci. Od tada je Apple rešio da ozbiljno štedi i sada čipsetove i procesore pravi Intel. Sve je hardverski isto kao kod ostalih PC računara.

Kada je hardver promenjen ostala je legenda o „kvalitetnijim komponentama“ koje Apple ugrađuje – na prvom mestu ekranima. O HP-ovim DreamColor ekranima smo već pisali ovde pa se nećemo ponavljati. Ukratko, najkvalitetniji mogući ekrani na monitorima i laptopovima koji se mogu kupiti su HP Z monitori i radne stanice sa DreamColor i tačka. Ima tu još proizvođača ali Apple više odavno nije jedini. U ostalom, da li vam se čini da Dreamworks studio „kuburi sa parama“? Oni su najzvučnije ime na HP Z platformi a ima ih još. Ako vam engleski nije problem detalje možete videti ovde (eksterni link, vratite se na tekst nismo završili).

Poslednja zabluda je da postoje programi koje je Apple nekada davno „zapljunuo“ za svoje računare (MacPro) ali prost uvid na to šta koriste vrhunski svetski studiji će vam reći da je tom stavu odzvonilo. Apple je svakako široko zastupljen ali daleko od toga da je jedini. Pisac ovih redova je prisustvovao direktnim sučeljavanjima dve platforme kada je obrada zvuka u pitanju. Na istom hardveru rade isto a Apple je skuplji. Kada bi ste upotrebili istu budžet kao za Apple mašine dobili biste hardverski daleko jaču platformu za rad!  Ako ne želite da plaćate premijum cenu za opremu na kojoj radite a živite od posla, HP radne stanice bilo u desktop ili laptop izdanju će sa odgovarajućom opremom istog proizvođača (Z monitorima raznih dijagonala) će vrlo uspešno obaviti poverene zadatke bez trunke kompromisa! Z monitori nisu jeftini, nisu ni radne stanice ali, kako god da saberete, ukupan uloženi iznos će biti dramatično niži od Apple platforme slične snage.

Ko god je u Srbiji radio na Apple računarima zna koliko je rudimentarna postprodajna podrška. Mi znamo ponešto o ovoj vrsti mašina, hvalili smo se time ovde. Zato i poznajemo nivo servisne mreže i baze znanja koja je na raspolaganju. I tu HP Z mašine odnose glatku pobedu!

Ako imate pitanja, tu smo. Ako nešto ne znamo ili vam je neophodna demonstracija u realnom okruženju sa kolegama iz lokalne HP kancelarije ćemo osmisliti neko rešenje.

Vaš Coral sales team

Podelite ovaj članak:

  • Send Us Mail
1