Novi Windows, novo doba

Najnoviji operativni sistem kompanije Windows je došao gotovo neočekivano. U IT svetu se svakako očekivao njegov dolazak u bliskoj budućnosti, ali ipak ne ovako rano. Bez posebnih najava, kreiranja pompeznih odbrojavanja i sličnih tehnika, kompanija Windows je 5. oktobra ove godine objavila svoj novi operativni sistem.

Kako doći do Windowsa 11?

Prvo pitanje koje će većina, loginp, sebi postaviti je – a gde da nabavim Windows 11? Postoje tri načina da bez muke instalirate ovaj novi sistem

Prvi način je da, ako već imate originalan Windows 10 instaliran jednostavno napravite upgrade na 11 uz pomoć onlajn Windows 11 asistenta za instalaciju koji će odmah proveriti da li vaš kompjuter ispunjava zahteve za tu nadogradnju. Ljudi iz kompanije Windows savetuju da sačekate da vam kompjuter sam ponudi ovaj upgrade i kada se to desi nadogradite svoj sistem. 

Drugi način podrazumeva da napravite bootable USB uz pomoć kojeg ćete lako moći da napravite novu i čistu instalaciju sistema (ili reinstalirate sistem) na vaš kompjuter, bilo da je u on potpuno nov ili korišćen. 

Poslednji način je sličan drugom zapravo, i odnosi se na pravljenje ISO image fajla koji može da se stavi na USB ili DVD.

Šta vam treba za novi Windows?

Druga stvar koju treba da znate što se tiče ovog operativnog sistema su njegovi minimalni zahtevi, kako ne biste došli u situaciju da pokušavate da ga instalirate na nekompatibilan računar.

Po zvaničnom sajtu Majkrosofta, njegovi minimalni zahtevi su sledeći:

Procesor: 1 gigaherc (GHz) ili brži sa dva ili više jezgara na 64-bitnom procesoru.

RAM memorija: 4 gigabajta(GB) ili veća.

Slobodan prostor: 64 GB ili više prostora je potrebno za instalaciju Windowsa 11. Takođe, imajte na umu da će buduća ažuriranja verovatno zahtevati još dodatnog prostora.

Grafika: Kompatibilna sa DirectX 12 ili kasnijim sa WDDM 2.0 drajverom. 

Dodatno, potrebna vam je aktivna internet konekcija kako biste instalirali ovaj sistem

Spisak Windows 11 verzija  je sada širi nego kod prethodnika

Ovogodišnji Windows donosi čak sedam verzija kako bi se prilagodio različitim potrebama korisnika. 

Windows 11 Home verzija je po meri najvećeg broja korisnika. Napravljena je za kućnu upotrebu i nudi sve potrebne opcije za prosečnog korisnika. Druga najpopularnija verzija posle Home, Windows 11 Pro, uz osnovne nudi i neke dodatne opcije za poslovne korisnike. Akademska zajednica i škole će koristiti WIndows 11 Education sa nešto ograničenijim opcijama od prethodno navedenih verzija, dok će IT zajednica najviše benefita izvući od Enterprise edicije.

Uz njih, Pro Education će biti još jedna verzija kreirana za obrazovne ustanove, Pro for Workstations će biti potrebna onima sa jakim hardverom koji pokreću zahtevne procese tokom celog dana i Mixed Reality koji će se odnositi na uređaje za virtuelnu realnost (VR) koje proizvodi Majkrosoft. 

Većina od spomenutih verzija su potvrđene dok se za neke ta potvrda još uvek čeka.

Windows 11 interfejs

Najočiglednije promene su naravno one u dizajnu interfejsa alata i programa koje svakodnevno koristimo. Sam desktop po podizanju sistema je sada malo drugačiji, ikonice taskbara su sada na njegovoj sredini umesto u levom uglu (mogu da se vrate u levi ugao, bez brige)  i tako podsećaju više na radno okruženje operativnih sistema na Macbook kompjuterima ili pak ono na tabletima i pametnim telefonima. 

Kao što smo već pomenuli većina ikona kao i sami meniji su redizajnirani, a ono što će verovatno najviše uticati na rad svih nas je promenjen izgled menija koji se dobija desnim klikom na površinu desktopa ili nekog foldera. Umesto ranije ispisanih opcija za Copy, Cut, Paste, Rename i Delete sada su ubačene sličice. Biće potrebno neko vreme da se na ovo privikne, ali pretpostavljamo da većina vas ionako koristi skraćenice za ove opcije (CTRL + C; CTRL + V itd.) pa da ova promena neće predstavljati veliki problem.

Youtube screenshoot Benchmark

Snalaženje i ponovno učenje rasporeda opcija će svakako biti najviše potrebno u System settings meniju koji je možda i najviše promena istrpeo u ovoj verziji Windowsa.

Aplikacije i gejming

Jedna od najvećih vesti vezanih za Windows 11 je najavljena mogućnost pokretanja Android aplikacija na ovom operativnom sistemu bez korišćenja emulatora. Ovo još u fazi testiranja i za sada samo neki imaju pristup, a interesantna stvar je to što će se ovim aplikacijama pristupati preko Amazon appstore programa umesto Google play store. 

Što se tiče ljubitelja gejminga, oni su dobili poseban meni u settings odeljku koje će im olakšati igranje u budućnosti. Pored Xbox gaming bara koji je do sad postojao, dobijate i zasebnu mogućnost snimanja igre koju igrate i takozvani game mode koji će na vašem računaru ograničiti ili ugasiti sve zahtevnije procese koji nisu neophodni za pokrenutu igricu i tako vam ponuditi maksimalne performanse.

Za početak, ovo su najvažnije osobine novog Windows 11 operativnog sistema, koje svako ko o njemu razmišlja mora da ima na umu pre instalacije. Naravno, postoji još pregršt novih opcija, poput mogućnosti organizovanja više desktopa čak i kada imate samo jedan monitor i nove mogućnosti parcelisanja ekrana, ali to ćemo ostaviti vama da otkrijete sami.

Coral Computers Sales Team

Podelite ovaj članak:

  • Send Us Mail
1