Optimum – postoji li?

Vreme, Kvalitet, Novac

Optimum, postoji li? Neko je nekad rekao da o ukusima ne treba raspravljati. To je uzgred verovatno jedna od najpogrešnijih poslovica ikada jer ako ne raspravljamo o ukusima (mišljenju, utisku…), o čemu ćemo? Nauka je egzaktna stvar i ne trpi raspravu nego argumente gde bolji automatski zamenjuje prethodni koji odmah postaje nevažeći. Belo je belo a crno nije, ostaju ukusi i mišljenja. Mišljenje je nešto što ima svako samo što je mišljenje stručnjaka kanda malo važnije i upotrebljivije nego mišljenje slučajnog prolaznika. Pošto imamo (više) decenijsku kilometražu u poslovanju sa i na računarima imamo izvesno iskustvo i pravo da predložimo izvesne smernice, na vama je da procenite da li ćete poslušati savet ili ne. Povremeno ćemo na ovom blogu govoriti o optimalnim uređajima. To neće biti klasičan savet za kupovinu kakvih na internetu ima previše. Znamo sa kime poslujemo. Potrudićemo se da odaberemo i predstavimo uređaje koji odgovaraju određenom krugu korisnika ali sa vrlo važnom napomenom – za koji posao su dovoljni.

Optimum Desktop računar za kancelariju u SrbijiOptimum - postoji li?

Pod „kancelarijskim“ poslovima podrazumevamo rad u raznim ERP programima (baze podataka, osnovno knjigovodstvo, vođenje lagera itd.), poslovnu korespondenciju (mejl, skajp itd.). Posebno važnu stavku smo naveli u naslovu poglavlja – a čine je sve specifičnosti domaćeg tržišta.

Desktop kancelarijska mašina:

  • Procesor i3, 4GB radne memorije, HDD 500GB, Windows 10 pro

Zašto ne brži procesor, više memorije ili SSD? Zato što za pomenuti posao razlika u performansama nije bitna. Šta jeste bitno? Originalni softver jer je OEM licenca najpovoljniji način da dođete do široko prihvaćene platforme na legalan način. Sledeće, ali ne manje bitne stavke su kvalitet izrade i servisna mreža! Žuti računar jeste jeftiniji od brend računara ali je održavanje skuplje, pogotovo na duge staze. Situaciju dodatno komplikuje ako u vašoj firmi koristite više od jednog računara. Mnogo je lakše nadgledati mrežu unutar sektora koja se sastoji od istih ili vrlo sličnih računara.

Coral-HP-Radna Atmosfera

Konkretan primer:

HP 290 G1 MT, 3EC69ES Renew

i3-7100 (3.9GHz), 4GB, HDD 500GB, NO ODD, Mouse, Wired – Win10 Pro64

Da se priklonimo trendovima, svakome ko se pozove na ovaj blog odobrićemo 5% popusta na ovaj računar!

 Coral-HP-290-G1-MT-3EC69ES-Renew Coral-HP-290-G1-MT-3EC69ES-Renew

 

Kancelarijski monitor

Bilo koji je dobar? Ne nije. U monitor gledate dugo, ceo radni dan, svaki dan. Možete sačekati nekoliko sekundi da računar završi transformaciju fotografije pogotovo ako vam takav posao naiđe jednom mesečno ali nemojte nikako štedeti na monitoru. Ravnomernost pozadinskog osvetljenja, veličina samog ekrana, kvalitet i broj prikazanih boja… jednostavno nije svejedno. Na domaćem tržištu se može naći mnogo toga u zaista velikom rasponu cena. Najčešći argumenti koji se naglašavaju su: cena, rezolucija (sad su svi bar full HD – 1920×1080 piksela), vreme odziva i dizajn. Malo ko pominje da li je monitor premazan refleksivnim premazom (lepo izgleda ali je očajan za osmočasovno čitanje), odziv (osvežavanje ekrana) je na primer gotovo nebitan za sve sem igranja i eventualno filmove. Čak ni cena ne deluje preterano važna kad je stavite u kontekst da ćete monitor koristiti bar tri godine. Nekoliko dinara dnevno biste sigurno lako izdvojili za nešto tako važno što utiče na količinu umora koju ponesete kući posle radnog dana.

Konkretan primer:
HP VH240a IPS Monitor 23.8″/1920×1080/Speakers/1Y (1KL30AA)

HP Monitor VH240a 23.8″ 1KL30AA HP Monitor VH240a 23.8″ 1KL30AA

 

Pomenuti računar i monitor su gotovo uvek na našem lageru i spremni za preuzimanje odmah.

Želimo vam uspešnu radnu jesen bez glavobolje oko hardvera.

Vaš Coral Computers sales team

Podelite ovaj članak:

  • Send Us Mail
1