Stvarno prenosni računar – HP EliteBook 820 G3

Nekad…

Prenosni računari su velikoserijsku premijeru doživeli sredinom 80-tih. Nekoliko proizvođača se tada okušalo u novom polju. Ako se sećate floppy disketa, hard diskova od 20MB onda možete da pretpostavite i težinu tih prvih modela. Koristili su obične baterije, zapremali su omanji kofer a termin „prenosni“ je važio ako ste u dobroj formi (ili kofer ima točkiće). Od tada je prošlo, za IT uslove mnogo vremena. Sveopšta minijaturizacija je obuhvatila svaku računarsku komponentu. Hard diskovi su postali manji i lakši, baterije imaju mnogo veći kapacitet; procesori, memorije, matične ploče sve je drastično manje nego u vreme pradede vašeg laptopa.

Izgledalo je da će scene iz SF filmova brzo postati stvarnost i da ćemo računare imati ugrađene u zubnoj plombi ili dugmetu. Ako se osvrnete oko sebe lako ćete videti da to nije slučaj. Ima nekoliko razloga za to: ulazni uređaji poput tastature ne mogu biti beskonačno smanjeni zbog veličine naših prstiju, izlazni uređaj – ekran mora da bude čitljiv, a i baterija, zbog i dalje hemijskih elemenata ne može biti smanjena mnogo. U međuvremenu su se na tržištu pojavili uređaji posebno malih dimenzija koji popunjavaju nišu „mikro“ uređaja a po cenu nekih kompromisa – ekrani telefona su ipak mali, koliko god da vežbamo ne možemo da dostignemo brzinu kucanja kao na pravoj tastaturi. Tu su i tableti ali i oni imaju niz kompromisa – slabije procesore na primer.

A sad…HP-Coral-Elitebook-820

Ipak, da li postoji rešenje za one koji ne žele da tegle torbu sa 15“ ili 17“ notebookom? Kada uz laptop ponesete neophodni ispravljač za struju, miš, možda eksterni disk težina torbe lako prelazi 5Kg. Ko god je morao da je nosi sa sastanka na sastanak ili po aerodromskoj gužvi zna osećaj. Mali notebook računari dijagonala 12, 13 i 14“ su dostupni ali nikada im cena nije bila tako pristupačna a ekrani tako kvalitetni (vrlo značajno zarad pominjane čitljivosti).

Evo primera:

ModelProcesorDijagonalaTežina
HP EliteBook 820 G3 Intel i512″1.3Kg
HP ProBook 640 G2 Y3B20EAIntel i514″1.95Kg
HP ProBook 440 G4 Y7Z73EAIntel i514″1.7Kg

Sve ih imamo na lageru, količine su male, požurite.

Vaš Coral sales team

Nazad na sve novosti