Zagađenje vazduha i duha

U našem (verovatno i svakom drugom) narodu postoji čitav niz poslovica koje nas uče, podsećaju ili makar skreću pažnju na probleme koje srećemo u životu tako da ne moramo baš svaki put da smišljamo rešenje iz početka. Bake su nas učile da nije zlato sve što sija a kad smo porasli naučili smo i da na tarabi piše svašta…

Učili su nas ali izgleda da nas nisu naučili. Tako danas imamo bio-razgradive kese koje nisu bio-razgradive, u redu cepidlake, makar su kese, moglo je da ispadne i nešto gore, ali svakako nemaju nikakve veze sa zaštitom okoline. Zato je sigurno da imaju veze sa džipovima i džepovima zainteresovanih strana. Takođe, građane, na primer Obrenovca, uredno opominju da recikliraju otpad jer je važno da Baka iz prvog pasusa ne baci limenku van označenog kontejnera. Da bi joj u tome pomogli, treća smena termo elektrane Nikola Tesla doda koju tonu uglja da bi baki osvetlila put! Siguran sam da ima još primera i to u okolini, na primer Lazarevcu, sigurno je problem zagađenja to što neko tera golfa sa Euro3 motorom a ne površinski kop Kolubare. Treba pomenuti i male hidro elektrane koje proizvode ekološku struju tako što upropaste male reke koje su nekim čudom kod nas još čiste. Lista je prilično dugačka i sigurno svako od nas ima tome da doda ponešto.

Kakve veze imaju poslovice iz prvog i priča o zagađenju iz drugoga pasusa? Evo ovako, na našem tržištu se nedavno pojavilo nekoliko firmi koje prodaju računare označene kao refurbished, kaonovo i slično.

Zagađenje

Postoji kod nas zakon o elektronskom otpadu, pominju se tu neke zabrane uvoza ili makar posebne dozvole. Realno, elektronski otpad je opasniji nego što na prvi pogled deluje. Nije za šalu. Program koji radimo – HP Renew – ima vrlo precizno definisan status, razlog postojanja itd. pisali smo o tome ovde. Proizvođač tretira sve HP Renew proizvoda kao nove u mreži ovlašćenih servisa. Čak je moguće, što iskreno i preporučujemo korisnicima, dokupiti produženu garanciju.

Zagađenje

Za refurbished, kaonovo, „majkemi nije đubre“ i slično označene proizvode garanciju daje prodavac.  Po tome ih je najlakše prepoznati. Praksa je čudna i pokazuje da se takve firme pojave, prodaju, nestanu. Nestanu zajedno sa garancijom i obavezom da odgovaraju zbog neovlašćenog uvoza i plasmana elektronskog otpada. Nestanu pre nego što proizvođači stignu da reaguju i obaveste nadležne organe koji opet, po pravilu i nisu baš zainteresovani da sami ispituju bilo koga.

Daklem, „nije zlato sve što sija“, „na tarabi piše… a nije“ –  pametno je uštedeti, pametno je kupiti jeftiniju opremu ako vam je dostupna. Mi je prodajemo. Ali nije svejedno! Proverite za garanciju – gde se sprovodi, ko je sprovodi (ovlašćeni servis ili „dogovorićemo se“) da inicijalna ušteda koju ste napravili ne postane pomoć nekome ko ne želi da plati uništenje otpada!

Vaš,
Coral Sales team

Podelite ovaj članak:

  • Send Us Mail
1