Inkjet za kuću Laser za posao – istine i zablude

U računarskom biznisu proizvodi i tehnologije zastarevaju brzo, to nam je svima poznato. Ono što je, koliko juče, bila zadnja reč tehnike vrlo brzo postane muzejski eksponat. To je cena napretka (dobro, pomalo i potrošačkog društva ali to nije tema ovog teksta). Ako se tehnologije menjaju brzo, zašto mitovi i predubeđenja vezana za te iste tehnologije toliko dugo žive?

Štampači Laser vs Inkjet

Najosnovnija moguća podela štampača se vrši po tehnologiji ispisa strane – laserski i inkjet. Ovi prvi koriste laser da naelektrišu papir na koji se nanosi grafitni prah a Inkjet modeli rade sa mastilom, kako im ime i kaže. Prvi generacije modela koji su predstavljeni na tržištu su bili jasno podeljeni i prema nameni: laserski (tada isključivo crno beli) su služili za štampu dokumenata a inkjet (maltene od starta kolorni) su bili namenjeni za štampu jako malog obima, kasnije i za štampu fotografija. U tom periodu su nastali mitovi koji su, za mnoge, još uvek aktuelni:

Kertridži sa mastilima se zapuše ako štampač ne koristite redovno – da, ako je pauza višegodišnja. Ovaj problem jeste postojao kod starih, najjeftinijih modela. Kod većine novih modela ovo se neće desiti ako se štampač koristi makar jednom u par nedelja i postavljen je u okruženje koje je propisao proizvođač (normalno kućno ili kancelarijsko okruženje).

Tekst i slike odštampane na ovom štampaču blede ili se razmazuju – ovo jeste problem ako se nadate da će vaše crteže iz MS paint-a iskopati neki arheolog nekada u dalekoj budućnosti
Vrsta i sastav mastila kod svih proizvođača je toliko promenjena i unapređena da sada možete štampati preslikače za majice koje neće skinuti ni veš mašina a kamoli dokumenta.

InkJet štampači su spori – sadašnji modeli su vrlo često brži ili makar jednako brzi od kolor laserskih modela. Pogotovo ako u obzir uzmete ukupnu funkcionalnost. Za štampanje u kući ili maloj kancelariji gde se prave pauze između štampe laserskim modelima treba dodatno vreme za zagrevanje fjuzera dok su inkjet modeli spremni odmah. Pride, sama brzina ispisa je drastično povećana pa ovi modeli lako pariraju malim kolor laserskim modelima.

Kvalitet štampe teksta je inferioran na InkJet modelima – da ako planirate štampanje knjige fontom tri puta manjim od ovoga koji sada čitate. Za dokumenta, powerpoint prezentacije, kataloge i slična dokumenta inkjet štampači su odavno dostigli kvalitet kolor laserkih. Kada tome dodate i povremenu štampu fotografija (jer nije svaka fotka za foto radnju) inkjet modeli nemaju konkurenciju.

Rezime

coral-hp-inkjet-ojp-8710-d9l18aNa tržištu postoji veliki broj inkjet multifunkcijskih modela koji mogu da štampaju direktno sa telefona, podatke dobijaju preko interne mreže (lan ili wifi), skeniraju, kopiraju. Jedan posebno ističemo jer sve to radi u velikom stilu i uz neverovatnu robusnost: HP OfficeJet Pro 8710 AiO Thermal Inkjet A4, D9L18A

Štampač je na akciji i pored svega ima neverovatnu cenu!

Vaš Coral sales team

 

 

Podelite ovaj članak:

  • Send Us Mail
1